Christmas Food Festival

Δοκίμασε, αγόρασε, γιόρτασε!

4, 5 & 6 Δεκεμβρίου - Helexpo Palace Μαρούσι

To Christmas food festival... μας στρώνει γιορτινό τραπέζι!

Δημοσιεύτηκε από αθηνόραμαUmami.gr 10/12/2015

Οι γεύσεις έκαναν Χριστούγεννα το περασμένο weekend στη Helexpo, με χιλιάδες κόσμου να επισκέπτεται το Christmas Food Festival, να δοκιμάζει, να ανακαλύπτει, να συμμετέχει σε εργαστήρια, να ψωνίζει και να χαίρεται. Πώς όμως όλα αυτά που γευτήκαμε και ζήσαμε στη διάρκεια του φεστιβάλ μπορούν να μας φανούν χρήσιμα στο χριστουγεννιάτικο δείπνο, στο πρωινό της Πρωτοχρονιάς ή σε ένα γιορτινό πάρτι με φίλους; Η απάντηση σε 18 κλικ από τρεις συντάκτες.

Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ο Έκτορας Μποτρίνι άφησε τη γαλοπούλα αναπληρωματική και δούλεψε με βασικό παίκτη την πάπια. Ωραία, ασυνήθιστη και γιορτινή πρόταση, ειδικά όταν συνοδεύεται από πουρέ αγκινάρας και ένα τέλειο Christmas ριζότο, με μήλο, αχλάδι και γκοργκοντζόλα. Όσο για το γλυκό, τελειώνει πιο γρήγορα και από ένα ημίχρονο. Παίρνεις ένα έτοιμο πανετόνε, το μουλιάζεις στο γάλα, το βάζεις σε ένα ταψάκι και το ψήνεις. Εντυπωσιάζετε τους καλεσμένους σας, χωρίς να ιδρώσετε. Μην μου πείτε ότι δεν ψηθήκατε;

Τα mini salami sticks, στικ από σαλάμι αέρος της αλλαντοποιίας Δαγρέ, είναι σνακ του… χεριού σου, ο καπνιστός φασιανός από τα επίλεκτα πτερωτά θηράματα Γρεβενών όταν ζεσταθεί σε σιγανή φωτιά είναι σπάνιο έδεσμα, το γλυκόξινο τσάτνεϊ μήλου με πιπέρι καγέν της Chef Stories (κάτω αριστερά) ταιριάζει πολύ με μια πανσέτα. Αν, πάλι, προτιμάτε κάτι πιο θαλασσινό, δοκιμάστε χαβιάρι σολομού (μπρικ) της G-fish (κάτω δεξιά) από το Καστόρι Λακωνίας με τα ζυμαρικά σας. Άλλη ιδέα; Ψήστε μια πατάτα στο τζάκι, βάλτε πάνω ξινόκρεμα και το μπρικ κι έχετε ένα πιάτο εύκολο και ιδιαίτερο.

«Παιδί» του Αλέξανδρου Κουμάντου, ιδρυτή της Πειραϊκής Μικροζυθοποιίας, η Belga παράγεται στο Βέλγιο, παντρεύοντας τον παραδοσιακό βελγικό τρόπο ζυθοποίησης (διπλή ζύμωση, υψηλοί αλκοολικοί βαθμοί) με τα αρώματα και τη φρεσκάδα της Μεσογείου, βάζοντας στο παιχνίδι υλικά όπως το φασκόμηλο από την Κρήτη το οποίο αρωματίζει την ασυνήθιστη Belga Blue sage – οι πιο κλασικοί φίλοι της μπίρας αξίζει να δοκιμάσετε την πολύ καλή Belga Blond. Η καπνιστή Brewer’s mustard, μουστάρδα του ζυθοποιού δηλαδή, της ίδιας εταιρείας, έχει όμορφη ένταση και πλούσια γεύση που απογειώνει τα ψητά.

Τους δοκιμάσαμε και μαγευτήκαμε. Το team της Samba Café Coffee Roasters συλλέγει εκλεκτούς κόκκους καφέ από διαφορετικές χώρες του κόσμου (Αιθιοπία, Βραζιλία, Γουατεμάλα…), οι οποίοι εν συνεχεία δημιουργούν μοναδικά χαρμάνια ελληνικού, εσπρέσο και φίλτρου. Η Samba Café Coffee Roasters μπορεί να μετράει αρκετά χρόνια ιστορίας, πλην όμως δεν σταματάει να εξελίσσεται και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της.

Δεν ήταν λίγα τα κορυφαία τυριά που γευτήκαμε στιο φεστιβάλ. Το αρσενικό Νάξου του οικογενειακού τυροκομείου Μπαμπούνη στην Αγιασσό (δεξιά) είναι εξαίσια πικάντικο, γεμάτο σε γεύση και με φοβερή επίγευση. Μπορείτε να το σερβίρετε σκέτο, σε πίτες ή σε ζυμαρικά. Η φλωρινέλα, που συμπληρώνει τη συλλογή του Δημητρίου (αριστερά), είναι ένα απρόσμενο καινούργιο σαγανοτύρι αρωματισμένο με μαύρη τρούφα. Υψώστε τα ποτήρια με ένα Αμπέλου Γης του Τσώλη (Ροδίτης), με αρώματα κίτρινων φρούτων και εσπεριδοειδών.

Τσίπουρο… αστεράκι, το Δεκαράκι της οικογένειας Βασδαβάνου φτιαγμένο αποκλειστικά από Μοσχάτο Τυρνάβου, χωρίς γλυκάνισο, είναι γοητευτικά αρωματικό – μυρίζει σύκο και τριαντάφυλλο. Δίπλα του βάλτε το αγαπημένο του κοινού του φεστιβάλ, το πικάντικο, βουτυράτο, νιώτικο σκοτύρι (μείγμα από μυζήθρα και κεφαλοτύρι), και τα μπαχαράτα μοσχαρίσια λουκάνικα των αδερφών Κασσάκη από τον Γαλατά Πεδιάδος στην Κρήτη, αφού πρώτα τα ροδίσετε στο τηγάνι ή το γκριλ.

Μας άνοιξε την όρεξη για ένα αυτοσχέδιο home bar το BarEquip. Με απλές οδηγίες και υλικά μπορείς να είσαι ο καλύτερος bartender για τους φίλους σου. To εξειδικευμένο online bar shop, που φέρνει στη χώρα μας την τελευταία λέξη των bar tools παγκοσμίως, ήρθε στο φεστιβάλ με μια ιντριγκαδόρικη συλλογή από μεταλλικά και γυάλινα σέικερ, μεζούρες, barspoons, strainers, mixing glasses, shrubs και ποτήρια.

Το φεστιβάλ μάς αποκάλυψε εξαιρετικά κρεατικά: καπνιστό (σε οξιά και βελανιδιά) χοιρομέρι από την οικογενειακή αλλαντοποιία Βόρειος Ελλάς στη Δράμα, φιλεταρισμένο βιολογικό μοσχαρίσιο κρέας από τη φάρμα των Ευβιότοπων και ο περίφημος, αγαπημένος παστουρμάς του Μιράν, που με τόσες δεκαετίες ιστορίας δεν χρειάζεται συστάσεις. Αν είστε λίγο... μη μου άπτου, ο τελευταίος βγαίνει και σε άοσμη εκδοχή. Τα συνδυάζουμε με Cabernet Νέα Δρυς του Αντωνόπουλου.

Φανατικός λάτρης του κάστανου στη ζαχαροπλαστική, ο Διονύσης Αλέρτας εντυπωσίασε με ευφάνταστες χρήσεις του σε γλυκά για τις γιορτές. Ιδανικοί συνδυασμοί με φρούτα, σοκολάτα και κρέμα εξίταραν τους γευστικούς μας κάλυκες, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα το κεφάλαιο κάστανο. Καθόλου τυχαίο, βέβαια, καθώς ο Αλέρτας ξεχωρίζει για τη νεωτεριστική του ματιά στη ζαχαροπλαστική, καταφέρνοντας να ισορροπεί και να δίνει εύγεστα αποτελέσματα με τη χρήση απλών υλικών.

Τα βάζεις στο τραπέζι, τα πας και δώρο: τα Μαύρο Μεσενικόλα, Syrah και Carignan έρχονται, στη νέα εποχή του Domaine Monsieur Nicolas, σε ιπποτικό μπουκάλι, ενώ το εκλεκτό Akrokolion –το ελληνικό προσούτο– του Στρεμμένου από την Ευρυτανία, το φρέσκο, μαλακό, πρόβειο γκερεμέζι KaidanCheese από το Μαρκόπουλο, με πάπρικα, βότανα, μπούκοβο κ.ά., οι κρητικοί χοχλιοί της Escargots de Crete με λεμόνι και θυμάρι σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αλλά και η ολοκαίνουργια μαρμελάδα ελιάς από την Καλαμάτα της Just 3 γεμίζουν το γιορτινό καλάθι γεύσεις, τόπους και ιστορίες.

Όταν ο κλασικός καγιανάς αλλά και ο χειροποίητος τραχανάς βρέθηκαν στα χέρια του Δημήτρη Σκαρμούτσου, εμποτίστηκαν με νότες τρούφας αλλά και προσεκτικά επιλεγμένα μανιτάρια και απογειώθηκαν. Μαζί με αυτά ο σιγομαγειρεμένος τράγος έγινει trend, σαν επιστροφή στις βάσεις της γαστρονομικής μας παράδοσης, και κατάφερε να οδηγήσει και πάλι στη σοφή ελληνική κουζίνα.

Από τις διεθνείς παρουσίες τoυ φεστιβάλ που αξίζει να ανακαλύψετε είναι το αρωματικό Rhubarb & Ginger Liqueur Εdimburgh Gin με ραβέντι και πιπερόριζα, το ροζ Aspall Perronelle’s Blush Suffolk Cyder, που θα σας συστήσει τον μηλίτη σε μια φινετσάτη εκδοχή με βατόμουρα (τέλειο για επιδόρπια!), και το blended whisky Sheep Dip Islay, από malts του Islay, ιδανικό για τους λάτρεις του ιωδίου και της τύρφης. Τα εισάγει η LKC. Θα τα βρείτε σε επιλεγμένες κάβες.

Η μεγάλη ανατροπή στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ήρθε από τον βασιλιά του gourmet burger Ηλία Σκουλά. Ετοίμασε επιτόπου κιμά με μια πολύ ιδιαίτερη τεχνική, μας σύστησε το granulated burger, ένα κοκκώδες μπιφτέκι με διαφορετικές υφές κρέατος, μας αποκάλυψε το μυστικό γρήγορης ωρίμανσης του κρέατος –στο ψυγείο αλατισμένο και ξεσκέπαστο για 2 έως 4 ώρες– και μας σέρβιρε τον πρωταγωνιστή του χριστουγεννιάτικου δείπνου, ένα πολύχρωμο δέντρο από mini burger.

Η γλυκιά φιστικοπραλίνα του «Φώτη» από την Αίγινα είναι ζημιά. Με το που τη δοκιμάζεις, βγάζει το παιδί από μέσα σου: θέλεις να αδειάσεις το βαζάκι κουταλιά-κουταλιά. Bγαίνει και μιξαρισμένη, ήτοι φιστικοπραλίνα-φιστικοσοκολάτα: με πάστα φιστικιού και τρίμμα φιστικιού, λευκή κρέμα με γεύση βουτύρου και κρέμα κακάο με φουντούκι.

Με τη φιλετοπιπεριά του Ναουμίδη (πιπεριές Φλωρίνης ψητές στα κάρβουνα, με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι και ξίδι) θα φτιάξετε απίθανες σάλτσες – τρώγεται πάντως ωραιότατα και κρύα. Το άλειμμα φέτας του Κρικέλα με πράσινο πιπέρι ή/και με πιπεριά Φλωρίνης δίνει ελληνικό χρώμα σε μια μπρουσκέτα, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και ως ντιπ. Όσο για τον Μπέκα από την Κερκίνη, σας έχει μια έκπληξη: την πρώτη βουβαλίσια ελληνική μοτσαρέλα, ονόματι Μοzza Greca. Tα χειροποίητα λουκάνικα του Μουτεβέλη με φέτα, ρίγανη και λιαστή ντομάτα, μερακλίδικος μεζές, εννοείται ότι γράφουν κι αυτά Ελλάδα στην ούγια.

Δίνουμε ένταση με κέιλ από τη Φάρμα Καραλάκη και ακολουθούν φρούτα και βότανα: Το λάδι με άρωμα δεντρολίβανου της Ariston από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, το πολύ ζωντανό αρωματικό ροδόξιδο της Ergon με τις γευστικές και ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού και το επίσης αντιοξειδωτικό dressing αρώνιας της Aronia Biofarm θα αλλάξουν το αρωματικό προφίλ της σαλάτας μας. Βάζουμε στο ποτήρι ένα ντελικάτο Chardonnay του Κτήματος Κοκοτού κι είμαστε έτοιμοι για τη συνέχεια.

Το Metaxa Hot Sun τo απολαύσαμε γουλιά γουλιά και κάθε φορά μεταφερόμασταν νοερά σε κάποιο σαλέ δίπλα στο τζάκι (αν και αρκούσε η επίσκεψη στο περίπτερο του Metaxa που είχε «ντυθεί» αναλόγως). Για να στήσετε κι εσείς ανάλογο σκηνικό, ζεστάνετε ελαφρά χυμό μήλου και σερβίρετέ τον στη αγαπημένη σας κούπα, με Metaxa 5 αστέρων, ένα στικ κανέλας και μια φέτα μήλου. Και επειδή είναι γιορτές, μοιραστείτε το!

Ο chef patissier του «Βαρούλκου» Θοδωρής Μωυσίδης πιστεύει πως οι πιο ευφάνταστοι συνδυασμοί της βασίλισσας των γλυκών, της σοκολάτας, δεν έχουν όρια. Πέρα λοιπόν από τα από τους συνηθισμένους συνδυασμούς (φιστικοβούτυρο, ξηροί καρποί, ταχίνι, cranberries), η σοκολάτα μπορεί να παίξει μπάλα και στο γήπεδο του αβγοτάραχου με ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα που δυσκολεύεσαι να ξεχάσεις. Τολμάτε να το δοκιμάσετε;

Άντζελα Σταματιάδου astamatiadou@athinorama.gr

Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος editor69@athinorama.gr

Χρυσούλα Κυριακοπούλου ckyriakopoulou@athinorama.gr

Δημήτρης Σταθόπουλος dstathopoulos@athinorama.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας


Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα σας ενδιαφέρει ή να μας ενημερώσετε για τις παρατηρήσεις σας στα παρακάτω στοιχεία:

210 74 50 100