Christmas Food Festival

Δοκίμασε, αγόρασε, γιόρτασε!

4, 5 & 6 Δεκεμβρίου - Helexpo Palace Μαρούσι

Mala Peruviana: η φρέσκια ντομάτα στο μπουκάλι

Ο σεφ, ο γραφίστας και ο χυμός της καλοκαιρινής τομάτας

Δημοσιεύτηκε από αθηνόραμαUmami.gr 03/11/2015

Γιατί κακή; Κατ' αρχάς έβλεπαν καχύποπτα τη γιαλιστερή όψη και το έντονο χρώμα της, αλλά και εξαιτίας μίας ουσίας στα φύλλα της, της ατροπίνης η οποία είναι δηλητηριώδης και προκαλούσε το θάνατο σε όσα ζώα τα έτρωγαν, αλλά δεν αφορά τον καρπό. Φυσικά, σήμερα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά και καταναλώνεται σε διάφορες εκδοχές σε ολόκληρο τον κόσμο.


Δύο νέοι από τη Βοιωτία, ο γραφίστας Φώτης Τουρκοχωρίτης και ο αδερφός του Σάκης που είναι σεφ, αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους άλλες δραστηριότητες και να φτιάξουν έναν πολτό τριμμένης ντομάτας, που συντηρείται με φυσικό τρόπο και δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να απολαύσει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου γεύση φρέσκιας ντομάτας, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών και χρωστικών ουσιών.

«Πριν προχωρήσουμε στην παραγωγή του προϊόντος κάναμε μια έρευνα αγοράς και διαπιστώσαμε ότι το προϊόν ήταν αποδεκτό από όλες τις ηλικίες των ανθρώπων που μαγειρεύουν. Ακόμα και οι πιο ηλικιωμένοι, που είναι δύσπιστοι σε κάθε τι καινούριο και προτιμούν τον παραδοσιακό τρόπο συντήρησης των προϊόντων, ανταποκρίθηκαν στην πρότασή μας», σημειώνει στο αθηνόραμα Umami ο Φώτης Τουρκοχωρίτης. Αναφερόμενος στην ίδρυση της εταιρείας Fos, η οποία παράγει τον χυμό τομάτας, δεν παραλείπει να αναφέρει ότι είναι βασισμένη στη φιλοσοφία  της κλασικής ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, αυτό δηλαδή που τόσο χαρακτηριστικά εκφράζει η φράση "κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο". «Για τη διατήρησή τους τον υπόλοιπο χρόνο υπάρχουν πολύ απλές λογικές τεχνικές, που τις εγκαταλείψαμε για διάφορους λόγους. Είναι βασική αρχή, λοιπόν, για εμάς η σωστή και φυσική διατήρηση των τροφών μόνο με φυσικά συντηρητικά, όπως το αλάτι, η ζάχαρη, κ.τ.λ. Συγκεκριμένα, η Mala Peruviana είναι χυμός από ντομάτες που συλλέγονται επιλεκτικά από υπαίθριες καλλιέργειες την σωστή εποχή και παστεριώνονται ακέραιες σαν να τις μάζεψες τώρα.»

Σάκης και Φώτης Τουρκοχωρίτης Σάκης και Φώτης Τουρκοχωρίτης

Η παστερίωση

Ο τρόπος παστερίωσης που ακολουθεί η Mala Peruviana, είναι μια παλιά μέθοδος, κατά την οποία το προϊόν μένει ανέπαφο, μια και θερμαίνεται μέσα στο μπουκάλι-συσκευασία και με τη βοήθεια ελάχιστου θαλασσινού αλατιού διατηρείται απολύτως φρέσκο τουλάχιστον για 2 χρόνια, χωρίς να βράζεται ο χυμός. «Επίτευξη του στόχου μας θα θεωρήσουμε τη μετάδοση της φιλοσοφίας αυτής από σπίτι σε σπίτι και θα είμαστε ευτυχείς όταν όλοι μας αρχίσουμε να ασχολούμαστε, αποκτώντας γνώση των τροφών που λαμβάνουμε, μια και αυτό θα επιφέρει έναν πιο υγιή και καλύτερο τρόπο ζωής», σημειώνει ο Φώτης Τουρκοχωρίτης.

Η συσκευασία

Πίσω από την ιδέα της συσκευασία του προϊόντος κρύβεται μια βαθιά φιλοσοφία, αυτή της θεωρίας περί χρωμάτων του Αριστοτέλη. Ο αρχαίος φιλόσοφος υποστήριζε πως το βασικό χρώμα είναι το μαύρο και πως σε συνδυασμό με το «φως» του ήλιου φέρει κόκκινο «της φωτιάς».
Η θεωρία εφαρμόζεται και στο Mala Peruviana. Η συσκευασία είναι μαύρη, η επωνυμία της εταιρείας Fos Natural Creativity και το περιεχόμενό της δεν είναι άλλο από τον πολτό κατακόκκινης ντομάτας. «Επιλέξαμε να βάλουμε τον χυμό ντομάτας μέσα σε μπουκάλι, αφενός διότι αποτελεί μια διαδικασία γνώριμη στους παλιούς, αφετέρου επειδή ανήκει σε μια νέα κατηγορία στην αγορά τροφίμων, με το όνομα eat&drink. Στην οικογένειά μας δεν τρώγαμε ποτέ ντομάτες, που δεν ήταν φρέσκες. Θυμάμαι τους παππούδες να διατηρούν μέσα σε μπουκάλια μπύρας τον τοματοχυμό, για να έχουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Επηρεασμένοι από τον παραδοσιακό τρόπο διατήρησης της ντομάτας, οι δημιουργοί σκέφτηκαν να ενισχύσουν το υπάρχον πώμα με την προσθήκη κεριού, για μεγαλύτερη ασφάλεια. Μην ξεχνάμε, πως στο παρελθόν το κέρωμα των μπουκαλιών χρησίμευε για να συντηρηθεί το περιεχόμενο αεροστεγώς για μεγάλα χρονικά διαστήματα, διατηρώντας τη φρεσκάδα αλλά και την αρχική του γεύση.
Το Mala Peruviana, έχει τοποθετηθεί σε επιλεγμένα delicatessen. Οι ντομάτες παράγονται σε μια ημιορεινή περιοχή κοντά στην Κωπαΐδα, από ντόπιους παραγωγούς, ενώ πραγματοποιούνται και εξαγωγές σε Αγγλία, Βέλγιο, Ντουμπάι, Ολλανδία, Γερμανία και Κύπρο.


Ποτιδαίας 6 Γκάζι, Τηλ.: 2130057038, Κιν.: 6972220530, e-mail: info@fos-nc.gr


Ενδεικτικά Σημεία Πώλησης:


Ανθίδης wine & spirits gallery, Λ.Κηφισίας 76 - Μαρούσι Τηλ.: 210-8061560
Βανίλια Κανέλλα Λουίζης Ριανκούρ 73 Τηλ.: 210-6925940
Sparoza Μαυρομιχάλη 53 Τηλ.: 211 4117777
Το Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1 και Αριστείδου 11, Τηλ.: 210 3234612


Δείτε όλα τα σημεία πώλησης πατώντας εδώ.

Δημήτρης Σταθόπουλος dstathopoulos@athinorama.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας


Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα σας ενδιαφέρει ή να μας ενημερώσετε για τις παρατηρήσεις σας στα παρακάτω στοιχεία:

210 74 50 100