Christmas Food Festival

Δοκίμασε, αγόρασε, γιόρτασε!

4, 5 & 6 Δεκεμβρίου - Helexpo Palace Μαρούσι

Ελληνικές μικροζυθοποιίες εν δράσει…

Οι μπίρες που θα απολαύσουμε στο φεστιβάλ Ελλάδα, γιορτή, γεύσεις- άνοιξη 2015

Δημοσιεύτηκε από αθηνόραμαUmami.gr 21/04/2015

Γιατί οι μπίρες μικροζυθοποιίας έχουν περισσότερο ενδιαφέρον;

Η ποιοτική παραγωγή μιας μικροζυθοποιίας, εκφράζει τα ιδιαίτερα αρώματα και τις γεύσεις του κάθε τόπου.
Το κίνημα των μικρών ζυθοβραστήρων, που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα όρια περιορισμένης παραγωγής, έχει μεγάλο παρελθόν. Εμφανίστηκε περίπου την δεκαετία του '70, στη Μεγάλη Βρετανία, εξαπλώθηκε στην Αμερική και από εκεί υιοθετήθηκε από πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, χώρες όπου μέχρι τότε πρωταγωνιστούσε το κρασί. Στην χώρα μας, ήρθε λίγο αργότερα, την δεκαετία του 90 και τώρα πλέον μπορούμε να πούμε ότι ανθίζει, με μικρές μονάδες παραγωγής να εμφανίζονται συνέχεια, σε διάφορες γωνιές του χάρτη. Την τελευταία πενταετία πολλές περιοχές έχουν το δικό τους λιλιπούτειο ζυθοποιείο, όπως το Άργος, η Κέρκυρα, η Σαντορίνη, η Ρόδος, οι Σέρρες, η Εύβοια, η Χαλκίδα,, η Κρήτη, η Χίος, η Τήνος, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεφυτρώσουν πολλές ακόμα. Στις περισσότερες, οι συνταγές, εκτός από τα εκλεκτά βασικά υλικά ( βύνη, λυκίσκος, μαγιά), περιλαμβάνουν και τοπικές πρώτες ύλες, που ενισχύουν ακόμα περισσότερο την έκφραση της τυπικότητας της περιοχής τους.

Παράλληλα, γρήγορα πολλαπλασιάζονται οι ιδιαίτεροι τύποι μπίρας, που ξεφεύγουν κατά πολύ από τις κλασικές "ξανθιές" μαζικής παραγωγής και προσφέρουν μια πλούσια παλέτα αρωμάτων και γεύσεων, που είναι πιο κοντά στον σύνθετο κόσμο της μπίρας, με πληθώρα διαφορετικών στυλ.
Μια καλή ευκαιρία να  γνωρίσετε και να τσεκάρετε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές και πετυχημένες  θα μας δώσει το Φεστιβάλ Ελλάδα, γιορτή, γεύσεις, στην Τεχνόπολη (8, 9, 10 Μαΐου).

Οι μικροζυθοποιίες στο Φεστιβάλ Ελλάδα, γιορτή, γεύσεις-  που θα βάλετε στο πρόγραμμα της επίσκεψης.

Septem

Ο οινολόγος Σοφοκλής Παναγιώτου και ο οικονομολόγος Γεώργιος Παναγιώτου, δημιούργησαν το 2007 στο Ωρολόγιο Εύβοιας, μια από τις πρώτες πρότυπες ζυθοποιίες, με τη φιλοσοφία της μικρής παραγωγής. Την ονόμασαν στρατηγικά septem, από το νούμερο 7, που αντιστοιχεί και στις μέρες της εβδομάδας. Με αυτό τον τρόπο υποστήριξαν και  διέδωσαν το μότο τους "η κάθε μέρα έχει διαφορετική γεύση".

Στην αγορά, ήδη κυκλοφορούν τη δροσερή Mondays Pilsner, την ντελικάτη Fridays Pale Ale, την πληθωρική Thursdays Red Ale, με  καβουρδισμένα αρώματα καραμέλας και ξηρών καρπών, τη σύνθετη Sundays Honey Golden Ale, που στη ζύμωσή της προστίθεται ανθόμελο και την  έντονη Saturdays Porter, με τα γεμάτα αρώματα καφέ και πικρής σοκολάτας. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα αδέλφια Παναγιώτου, χρησιμοποιούν στην παραγωγή τους ολόκληρο λυκίσκο και μάλιστα για πρώτη φορά ελληνικό, από δική τους πειραματική καλλιέργεια.

www.septem.gr

Ο Σοφοκλής Παναγιώτου Ο Σοφοκλής Παναγιώτου

Volkan

O Πέτρος Νομικός, σαντορινιός οικονομολόγος, απόγονος πέντε γενεών οινοποιών, είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τις μπίρες Volkan, που ξεκίνησαν να παράγονται το 2012. Για τον Νομικό δεν ήταν δυνατόν ένα νησί με τόσο σπάνια προϊόντα να μην έχει τη δική του μπίρα. Γι αυτό το λόγο, μετά από αρκετούς πειραματισμούς με τους συνεργάτες του, παρουσίασε  στην αγορά δυο τύπους μπίρας, μια ξανθιά και μια μαύρη, που εκφράζουν αρωματικά και γευστικά τον τόπο προέλευσής τους. Πρόκειται για δυο μπίρες, με βάση νερό που φιλτράρεται από ηφαιστειακό βασάλτη. Κατά τη ζύμωσή τους, προστίθεται σαντορινιό μέλι από άνθη της φάβας, των αμπελιών, της φιστικιάς, του θυμαριού και της ρίγανης του νησιού, καθώς και παραδοσιακό κίτρο, που αποστάζεται από το αποστακτήριο Προμπονά στη Νάξο. Το αποτέλεσμα: η χρυσαφένια Volkan Blond είναι φρουτώδης και πιπεράτη και η σκούρα Volkan Black έχει νότες μαύρης ελιάς, πικρής σοκολάτας και γλυκόριζας.


www.volkanbeer.com

Siris

O Γιάννης Μαρμαρέλλης και η παρέα του, όλοι εραστές της γαστρονομίας και της καλής μπίρας, δημιούργησαν το 2013, στο τόπο τους, στις Σέρρες, την πρώτη μικροζυθοποιία Βορείου Ελλάδος. Σ' ένα εντυπωσιακό διώροφο κτίριο 800 τμ στεγάζεται το ζυθοβραστήριο, οι επτά δεξαμενές ζύμωσης, οι δυο δεξαμενές για το τελικό προϊόν και μια υπερσύγχρονη μονάδα εμφιάλωσης. Σε αυτά οδηγούνται οι αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες και συνοδεύονται από το καλύτερο νερό, που προέρχεται από πηγές των Σερρών και περνάει από επεξεργασία, ώστε να είναι κατάλληλο για κάθε τύπο μπίρας. Σκοπός της μικροζυθοποιίας Siris είναι η παραγωγή μπιρών, που προάγουν την ποικιλία, την ποιότητα, και στηρίζονται στη διαφοροποίηση και όχι τη μαζική παραγωγή. Ήδη, στην αγορά βρίσκουμε την κλασική Voreia Pilsner, την ιδιαίτερη Voreia IPA, τη χορταστική Voreia Stout και την πιο πρόσφατη, τη ντελικάτη Voreia Wit. 


www.sirisbrewery.gr

Νήσος

Η Ζυθοποιία Νήσος δημιουργήθηκε από την παρέα τεσσάρων ατόμων, του Αλέξανδρου Κουρή, της Μάγιας Τσόκλη,  και του ζεύγους Κωστή και Ελίνας Δάλλα, στο αγαπημένο τους νησί, την Τήνο. Σύμφωνα με την φιλοσοφία τους, η παραγωγή ενός τοπικού προϊόντος προσθέτει αξία σε έναν τόπο. Επέλεξαν τη μπίρα, γιατί αφενός της έχουν αδυναμία και αφετέρου, πιστεύουν ότι ταιριάζει στο κυκλαδίτικο νησί. Μετέτρεψαν με πολύ μεράκι την παραδοσιακή ταβέρνα Ροδιά, στα Βάγια, σε ένα σύγχρονο ζυθοποιείο.

Η Μάγια Τσόκλη και ο Αλέξανδρος Κουρής Η Μάγια Τσόκλη και ο Αλέξανδρος Κουρής

Η μπίρα Νήσος είναι ξανθιά pilsner, απαστερίωτη και μικροφιλτραρισμένη. Στη μύτη βγάζει φρέσκα αρώματα εσπεριδοειδών και στο στόμα ισορροπεί την πικράδα του λυκίσκου με τη γλυκύτητα της βύνης. Πρόσφατα, η μικροζυθοποιία Νήσος πρόσθεσε στην οικογένειά της μια  μαύρη πρωτότυπη μπίρα, τη "Νήσος 7 μποφόρ". Κατά τη ζύμωσή της προστίθεται κορινθιακή σταφίδα και τηνιακό μέλι, ενώ χρησιμοποιούνται πέντε διαφορετικές βύνες και δύο τύποι από φρέσκους λυκίσκους. Στο τέλος, παλαιώνει σε ξύλο κυκλαδίτικης βελανιδιάς.

www.nissosbeer.com

Έλιξη

Η μικροζυθοποιία Έλιξη βρίσκεται στην Χαλκίδα και είναι το αποτέλεσμα μιας δημιουργικής ελληνοϊταλικής συμμαχίας. Από ελληνικής πλευράς, η Ντία Παπανικολάου, ο Παντελής Αβραμίδης και ο Γιώργος Κωστόπουλος, με διάφορες επιτυχείς επιχειρηματικές δραστηριότητες στο ενεργητικό τους και από την ιταλική πλευρά ο γνωστός ζυθοποιός Νταβίντε Ζινγκαρέλι, εμπνεύστηκαν τη συνταγή της ξανθιάς pilsner με το όνομα Delphi, μιας μπίρας στην φιλοσοφία της Ιnedit, δηλαδή για φαγητό.

Στο πνεύμα αυτό, η σύνθετη μύτη της παραπέμπει σε αρώματα μαστίχας, ακακίας, γιασεμιών, κίτρου, πορτοκαλιού, ροδάκινου και τσαγιού και το στόμα της είναι πλούσιο, με ένταση και διάρκεια. Στεκόμαστε και στην εντυπωσιακή μαύρη φιάλη της, με τη λιτή ετικέτα, που απεικονίζει μια σπείρα. Το ίδιο καλόγουστη είναι και η δεύτερη μπίρα της Έλιξης, η Marea, με τελείως διαφορετική εμφάνιση, αφού απεικονίζει αγαπημένες ιστορίες κόμιξ. Η Marea ανήκει στην κατηγορία των Double malt ale και βγάζει, σε κάθε γουλιά, ωραίες νότες δημητριακών, που φρεσκάρονται από τη διακριτική παρουσία του λυκίσκου.

www.delphibeer.com

Χρυσούλα Κυριακοπούλου ckyriakopoulou@athinorama.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας


Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα σας ενδιαφέρει ή να μας ενημερώσετε για τις παρατηρήσεις σας στα παρακάτω στοιχεία:

210 74 50 100