Christmas Food Festival

Δοκίμασε, αγόρασε, γιόρτασε!

4, 5 & 6 Δεκεμβρίου - Helexpo Palace Μαρούσι

Μαθήματα Μαγειρικής: ένα σχολείο απόλαυσης

Στα θρανία, στο τραπέζι, στην παρέα του Cookery Club

Δημοσιεύτηκε από αθηνόραμαUmami.gr 15/04/2015

Τι είναι, λοιπόν, το Cookery club;


Το The Cookery Club «Μαθήματα Μαγειρικής» είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία. Περιλαμβάνει όλα όσα θέλει να μάθει κάποιος στο χώρο της γαστρονομίας, ερασιτέχνης ή επαγγελματίας. Ως επιχείρηση, ξεκινήσαμε τη λειτουργία μας το 2006, προσφέροντας επαγγελματικές υπηρεσίες στην HoReCa, με food styling, δημιουργία, εκπαίδευση προσωπικού και συμβουλευτική σε θέματα μάρκετινγκ. Ξεκινήσαμε με πολύ αγάπη τα Μαθήματα Μαγειρικής το 2010, μέσα από μία μικρή κουζίνα. Η αγάπη του κόσμου μας έφτασε στο σήμερα.

Ποια είναι η φιλοσοφία σας;


Τo Cookery Club προωθεί τη γνώση και την αγάπη στη μαγειρική και γενικότερα τη γαστρονομία, μέσα σ' ένα μελετημένο κοινωνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον.  Δημιουργήσαμε έναν χώρο έτσι, όπως θα τον θέλαμε κι εμείς. Με δυνατότητες, αρώματα και γεύσεις, ανθρώπους που αγαπούν τη γαστρονομία, τις τέχνες, με διάθεση που μας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Θέλουμε ο κόσμος να μαγειρεύει, όχι να αγοράζει έτοιμα φαγητά. Θέλουμε ο κόσμος να οσφραίνεται την πρώτη ύλη, να την αγγίζει, να την γνωρίσει, να την ψάξει, όχι να βρίσκει ό,τι είναι πιο βολικό στη ζωή του. Το φαγητό είναι η βασική πηγή ενέργειας, υγείας, ευεξίας, δημιουργικότητας και δείχνει την κουλτούρα ενός λαού. Δεν θα μπορούσε να μην του αποδοθεί η ανάλογη σημασία και βαρύτητα. Έπρεπε η μαγειρική να διδάσκεται ως πρωτεύον μάθημα στα σχολεία, για να γνωρίσουν τα παιδιά από τις πρώτες ηλικίες τη σωστή διατροφή… Αυτή είναι η αποστολή μας: να αναπτύσσουμε συνεχώς νέα μαθήματα και εργαστήρια, να διοργανώνουμε ομιλίες, γεύματα, αλλά και πάρτι, που αναδεικνύουν κάθε κομμάτι της γαστρονομίας. Γιατί, αγάπη στη μαγειρική δεν είναι μόνο να μαγειρεύεις, αλλά και να διαδίδεις όσα ξέρεις, με σκοπό να αλλάξεις τις ζωές όλων προς το καλύτερο. Γι αυτό και το μότο μας: «Spread the seeds of cooking»- μεταδώστε τους καρπούς της μαγειρικής!

Η Λίλα Καραποστόλη Η Λίλα Καραποστόλη

Σε ποιους απευθύνονται τα μαθήματα; Τι μαθαίνει κανείς, τι προσφέρει γενικότερα η Σχολή;


Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια σειρά από υπηρεσίες που ταιριάζουν στον καθένα μας, από όποιον χώρο κι αν προέρχεται, με κοινή συνισταμένη τη μαγειρική, το καλό φαγητό, το εξαιρετικό συνοδευτικό ποτό, την κοινωνικότητα, την ανταλλαγή απόψεων.  Στο cookery club «Μαθήματα Μαγειρικής» μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μαθήματα μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, γαστρονομίας, αλλά και ιστορίας και λαογραφίας και να συμμετέχει σε γευσιγνωσίες. Μπορεί, ακόμα, να φιλοξενήσει τους καλεσμένους του σε μοναδικά πάρτι, που θα θυμούνται.
Δίνεται η ευκαιρία και σε εταιρείες να κλείσουν τις συναντήσεις τους σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον, να χαρούν λίγο χρόνο μακριά από την εργασία ενδυναμώνοντας την ομάδα ή και να ενοικιάσουν τον χώρο ανεξάρτητα.  Ακόμα, υπάρχουν οι ημέρες που τις ονομάζουμε «Meet the Producer» - Γνώρισε τον παραγωγό… με στόχο να έρθει σε επαφή ο καταναλωτής με την παραγωγή, την πρώτη ύλη, τη διαδικασία, τον κόπο και το μεράκι ανθρώπων που πασχίζουν. Έτσι, καλούμε τους παραγωγούς να έρθουν σε επαφή μαζί μας, για να συνεισφέρουν στα Μικρά Μαθήματα Γνωριμίας των προϊόντων τους με τους φίλους μας.


Τέλος, συχνά οργανώνουμε Chef’s Table, με μικρά ή μεγαλύτερα γαστρονομικά events, με ή χωρίς μουσική, θεατρική παραστάση ή άλλα δρώμενα. Οι δραστηριότητες αυτές παραμένουν σε μικρό, κλειστό επίπεδο. Οι θέσεις είναι πάντα πολύ περιορισμένες.

Ο Νίκος Μακρυμίχαλος στην κουζίνα Ο Νίκος Μακρυμίχαλος στην κουζίνα

Πώς είναι οργανωμένα τα Μαθήματα Μαγειρικής;


Έχουμε χωρίσει τα μαθήματά μας σε επίπεδα (basic, advanced, mastering), καθώς και σε αντικείμενο γνώσης (τεχνικές, συνταγές, fun). Αρχάριος ή Επαγγελματίας, όλοι μπορούν να παρακολουθήσουν τα Μαθήματα Μαγειρικής. Έχουμε φροντίσει για μία τιμή ευέλικτη για όλους (και με ειδικά προνόμια για τους ανέργους), ενώ κάθε μάθημά μας προσπαθούμε να προσφέρει απόλαυση και να ανταποκρίνεται στην πραγματική του αξία. Αυτό που χρειαζόμαστε εμείς από τους φίλους μας είναι καλή διάθεση, πολύ όρεξη για μαγείρεμα και συμμετοχή σε δραστηριότητες, που μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο των υπηρεσιών μας.
Στα μαθήματά μας μαθαίνει κανείς τις βασικές δεξιότητες για σπιτικά αλλά και πιο προχωρημένα μαγειρέματα. Εργάζεται μαζί με άλλους μαθητές για την προετοιμασία κάθε πιάτου, απολαμβάνει μια πλούσια εμπειρία μάθησης και, τέλος, δοκιμάζουν όλοι μαζί ό,τι δημιούργησαν! Έτσι, όλοι μοιράζονται τη δημιουργία του φαγητού.

Τι ονομάζετε Κύκλους Μαθημάτων;


Οι Κύκλοι Μαθημάτων σχεδιάστηκαν για να εμπλουτίσει κανείς τις γνώσεις του πρακτικά, ειδικά αν θέλει να φτάσει σε ένα υψηλότερο επίπεδο γνώσης στην τέχνη της μαγειρικής, της ζαχαροπλαστικής ή της οινολογίας. Απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες. Κάθε μάθημα στον Κύκλο, έχει επιλεγεί προσεχτικά από Chefs για να δίνει όλα τα απαραίτητα εφόδια που χρειαζόμαστε στην κουζίνα, το service ή το bar. Αυτό που μαθαίνουμε είναι τεχνικές -από συνταγές μέχρι δοκιμές αποσταγμάτων. Δουλεύουμε  ακολουθώντας τις επαγγελματικές τεχνικές των chefs.

Τι είναι η μαγειρική για σας, κυρία Καραποστόλη;Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε μ' αυτήν;


Από τα πρώτα, κιόλας, εργασιακά μου βήματα  βρέθηκα στο χώρο της βιομηχανίας τροφίμων. Η εμπειρία που απέκτησα μέσα και έξω από τις επαγγελματικές κουζίνες, η επαφή με διάσημους chefs ανά τον κόσμο, καθώς και τα πολυάριθμα γαστρονομικά ταξίδια και workshops, μου εξασφάλισαν μία πολύ καλή γνώση του χώρου. Συνεργάστηκα με περιοδικά γαστρονομίας και lifestyle. Εξέδωσα το βιβλίο «Παραδοσιακές Γεύσεις του Αιγαίου», το οποίο βραβεύτηκε ως «καλύτερο βιβλίο γαστρονομίας Έλληνα συγγραφέα» από τα Gourmet Awards μαζί με την βοήθεια του συζύγου μου και εξαίρετου chef Νίκου Μακρυμίχαλου. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια… έφτασα σε ένα σημείο να λέω με σιγουριά, ότι αυτός ο χώρος είναι η ζωή μου. Αγαπώ κάθε κομμάτι του, από τον αυστηρά επαγγελματικό τρόπο εργασίας των μαγείρων, τη "βρώμικη" λάντζα ενός εστιατορίου, έως τις υπέροχα διατυπωμένες λέξεις που εκφράζουν τα γαστρονομικά μου συναισθήματα και τα Μαθήματα Μαγειρικής, που χτίσαμε κυριολεκτικά από το μηδέν, χωρίς καμία βοήθεια. 

Σε τι πιστεύετε ότι διαφέρουν τα Μαθήματα Μαγειρικής από αντίστοιχες σχολές; 


Είμαστε 100% πρακτικοί, παραδίδουμε μαθήματα με ιδιαίτερες πρώτες ύλες, έχουμε θεματολογία που εξειδικεύεται ακόμα και στα πιο σπάνια αντικείμενα και δραστηριότητες που φέρνουν τους συμμετέχοντες πιο κοντά στο αντικείμενο.


Ποιες είναι οι δραστηριότητες που σχεδιάζετε άμεσα; 


Κάθε μήνα το πρόγραμμά μας αλλάζει, για να υπάρχει ποικιλία. Διοργανώνουμε μία γευσιγνωσία ελαιόλαδου, ένα σεμινάριο για όσους επιθυμούν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση και εξειδικευμένα μαθήματα ζαχαροτεχνικής, με αντικείμενο τις βασικές τεχνικές διακόσμησης με ζαχαρόπαστα. Τον επόμενο μήνα, τα μαθήματα θα είναι πιο ανοιξιάτικα και, όπως πάντα, θα υπάρχει εξειδικευμένη θεματολογία, αλλά και μία βραδιά αφιερωμένη στην Ιταλία, λόγω πρόσφατου ταξιδιού του Chef μας...


Ποιες τάσεις βλέπετε τώρα στο χώρο της γεύσης, της γαστρονομίας;


Λόγω της κρίσης, οι άνθρωποι θέλουν ευκαιρίες να εργαστούν στο σπίτι τους. Αργά ή γρήγορα, πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο υποστήριξης για όσους δραστηριοποιούνται με αυτόν τον τρόπο ή να επιχορηγηθεί η κατάρτισή τους, με στόχο τη διαχείριση μικρών επιχειρήσεων, αλλά και τη λειτουργία πολύ μικρών, οικογενειακών εταιρειών.  Υπάρχει, ακόμα, μία έντονη στροφή του κόσμου προς το "ρουστίκ", τα έντονα αρώματα φύσης και τις γεύσεις εξοχής. Η αγάπη προς το ραφιναρισμένο φαγητό έχει ξεπεραστεί και ο κόσμος αναζητάει το καλομαγειρεμένο φαγητό σε προσιτές τιμές. 

Γνωρίστε μας την ομάδα που διδάσκει στα Μαθημάτα Μαγειρικής…

Νίκος Μακρυμίχαλος: O βασικός Chef στους Κύκλους Μαγειρικής και στα Chef’s Table. Ο κατάλληλος για να προσφέρει τις πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις… Έχει σπουδάσει στην Ελλάδα και στη συνέχεια στη Ferrandi, Ecole Superieure de Cuisine Francaise. Φιλοσοφία του είναι η απλότητα στην κουζίνα, η αυστηρότητα στις τεχνικές και ο εναρμονισμός των γεύσεων στα πιάτα. 


Γιώργος Γαλής: Ο βασικός εκπαιδευτής στα Μαθήματα Μαγειρικής. Ο Γιώργος Γαλής, μας μεταδίδει την οικειότητα που θέλουμε να αισθανόμαστε στην κουζίνα και την αγάπη για τις πρώτες ύλες. Σπούδασε στην ΟΤΕΚ ΣΤΕ Αναβύσσου και αποφοίτησε από το ESDTH του Μαρόκου στο τμήμα Tourism Management. Παρακολούθησε προγράμματα στο New School of Cooking (στο Culver city της California ). Αγαπάει την παραδοσιακή κουζίνα, την απλότητα και επιμένει στα συναισθήματα, που δημιουργεί η συμμετοχή μας π.χ. στην διαδικασία ενός καλού γλυκού.


Λίλα Καραποστόλη: Ο άνθρωπος πίσω από το project Cookery Club «Μαθήματα Μαγειρικής». Τη βρίσκετε πάντα στον χώρο καλοδιάθετη και πρόθυμη να κάνει κάθε μάθημα μία εμπειρία και να εξυπηρετήσει στο μέγιστο όλους τους φίλους του χώρου. 


Ραντεβού, λοιπόν, με το Cookery Club στο φεστιβάλ Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, στις 8, 9 και 10 Mαΐου, στην Τεχνόπολη. Ακολουθείστε το site του φεστιβάλ και κλείστε έγκαιρα θέση, για να μη χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε κάποιο από τα πολύ ενδιαφέροντα σεμινάρια μαγειρικής που ετοίμασε για μας.  


Ζητήσαμε από την κυρία Καραποστόλη να μας δώσει μια από τις αγαπημένες της συνταγές. Δοκιμάστε την.

Ο Γιώργος Γαλής Ο Γιώργος Γαλής

Γλυκό του κουταλιού φράουλα -ντομάτα

Υλικά


½ κιλό φράουλες (σφιχτές) 
½ κιλό τοματάκια 
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική 
80 γρ. γλυκόζη 
30 ml ροδόνερο   


Εκτέλεση


Πλένουμε τις φράουλες και τα τοματάκια. Αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. Τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με χοντρή βάση, μαζί με τη ζάχαρη σε στρώσεις (μια φράουλες και τοματάκια - μια ζάχαρη). Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, τις αφήνουμε 12 ώρες στο ψυγείο να απορροφήσουν τα υγρά τους. Κατόπιν, τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τη γλυκόζη και αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά. Ξαφρίζουμε, αν είναι αναγκαίο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως. Αφού κρυώσει, σουρώνουμε τις φράουλες και βράζουμε το σιρόπι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το ροδόνερο και βράζουμε μέχρι να δέσει. Μόλις δέσει το σιρόπι (105 ͦC), ξαναρίχνουμε μέσα τις φράουλες και τα τοματάκια και αφήνουμε όλο το γλυκό να βράσει για 4-5 λεπτά ακόμη και είναι έτοιμο. Καλό θα ήταν να το φτιάχνουμε σε μικρές ποσότητες, για να ελέγχουμε καλύτερα τον βρασμό. Διατηρούμε στο ψυγείο, σε γυάλινα βαζάκια.

Χρυσούλα Κυριακοπούλου ckyriakopoulou@athinorama.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας


Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα σας ενδιαφέρει ή να μας ενημερώσετε για τις παρατηρήσεις σας στα παρακάτω στοιχεία:

210 74 50 100