Christmas Food Festival

Δοκίμασε, αγόρασε, γιόρτασε!

4, 5 & 6 Δεκεμβρίου - Helexpo Palace Μαρούσι

Food truck, η καντίνα αλλιώς

Αλλάζει πόστα και φτιάχνει ένα διαφορετικό street food, με ελληνικό χρώμα και top υλικά. Γκιεζλεμέ κανείς;

Δημοσιεύτηκε από αθηνόραμαUmami.gr 19/03/2015

Ένα περίπου δίωρο μέσα σε καντίνα, ένα μεσημέρι με παγωμένο βοριά, βοηθάει ποικιλοτρόπως να πάρεις τη σωστή γεύση της δουλειάς. Η ετοιμασία του φαγητού, η επαφή με τους πελάτες, η χαλαρή κουβέντα με το ένα να φέρνει τ' άλλο, το story, οι μυρωδιές, οι καταστάσεις που δεν φαντάζεσαι όταν είσαι από την άλλη μεριά του πάγκου…
To Food Truck δεν προέκυψε τυχαία, ούτε είναι μια συνηθισμένη καντίνα. Είναι μια απολύτως συνειδητή επιλογή του δημιουργού του, Γιώργου Γληνού -και μάλιστα έξυπνα σχεδιασμένη. Αυτό το street food δεν περιμένετε να το συναντήσετε σε καντίνα. Όχι μόνο σαν είδος αλλά και σαν υλικά. Τ' αβγά είναι ελευθέρας βοσκής, τα λαχανικά βιολογικά και ολοζώντανα, το βούτυρο φρέσκο, το κασέρι ωρίμανσης, τα αλλαντικά επώνυμα, το μαγείρεμα προσεκτικό και σωστό. Το Food Truck είναι η πρώτη καντίνα στα πρότυπα των αμερικάνικων και ευρωπαϊκών, που δεν κολλάνε σ' ένα σημείο, αλλά λίγο-πολύ ταξιδεύουν. Και ο Γιώργος Γληνός ένας fan των ταξιδιών και της καντίνας, πριν ακόμα αποκτήσει δική του.

Οι ποντιακοί γκιεζλεμέδες

Το παραδοσιακό λεπτό φύλλο (λέγεται περέκ) ανοίγεται στο χέρι και ψήνεται σ' ένα μαντεμένιο σκεύος, το "σάτσι", πάνω σε ξυλοφωτιά. Ήταν πρακτικό για τις νοικοκυρές, γιατί έφτιαχναν πολλά και τα διατηρούσαν αποξηραμένα. Όταν ήθελαν να το χρησιμοποιήσουν για πίτες, το έβρεχαν και με λίγο ψήσιμο στο τηγάνι ξαναγινόταν ελαστικό και φρέσκο (το φύλλο αυτό προμηθεύεται το Food Truck αποξηραμένο, από  κυρίες ποντιακής καταγωγής, που το φτιάχνουν με αξεπέραστη παραδοσιακή τεχνική). Κατόπιν, απλώνουν επάνω φρέσκα υλικά, όπως περίπου θα κάναμε σε μια κρέπα, τα φήνουν να ζεσταθούν μερικά λεπτά και τυλίγουν το φύλλο σαν πακετάκι.

Το μέγα προσόν αυτού του εδέσματος, κατά τη γνώμη μας, κρύβεται στο φύλλο: είναι λεπτό και ελαφρύ και αποφεύγεις έτσι το ψωμί ή τις ψωμένιες πίτες άλλων street foods. Τα υλικά, επίσης, παραμένουν ζωντανά, πολύ γευστικά, ενώ και οι συνδυασμοί ξεχωρίζουν.


Ο Γιώργος ετοίμασε μπροστά μου τρεις γκιεζλεμέδες, που ο καθένας είχε κάτι άλλο να πει, αλλά και οι τρεις ήταν υπέροχοι.
Με κιμά λαχματζούν και μείγμα φρέσκων λαχανικών. Ο κιμάς έχει τα μπαχαρικά του λαχματζούν και είναι πεντανόστιμος. Το μείγμα φρέσκων λαχανικών έχει σαν βάση το ωμό σπανάκι, στο οποίο προστίθενται σέσκουλο, πράσο, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθος, δυόσμος, καυκαλήθρες και μυρώνια. Ο συνδυασμός ελαφραίνει το σύνολο και το κάνει μυρωδάτο. Καυτερό ή όχι (4,5€).

Με κασέρι, σουτζούκι αρμένικο (ή παστουρμά) και ένα αβγό μάτι. Φανταστείτε τη γεύση ενός καλού πεϊνιρλί αλλά χωρίς την χοντρή ψωμένια ζύμη. Το κασέρι είναι όλα τα λεφτά, μισολυωμένο, το σουτζούκι τολμηρά πικάντικο, το αβγό κάνει το σύνολο μαυλιστικό. Μάλλον το πιο χορταστικό. Το κάνει και με παστουρμά (4,5€).

Με πατατοσαλάτα. Η μια από τις veg εκδόσεις, η vegan, (η άλλη είναι με βαρελίσια φέτα και μείγμα λαχανικών). Η διαφορετική, πλούσια πατατοσαλάτα τους γίνεται με πατάτα βρασμένη με τη φλούδα της που κατόπιν καθαρίζεται (σωστά δηλαδή), κρεμμύδι, μουστάρδα, τζίντζερ, μπούκοβο, ξίδι, λαδολέμονο και προστίθενται ωμά αρωματικά χόρτα (2,5€).

Όση ώρα είμαι εκεί πλησιάζει κόσμος που ρωτάει τι υπάρχει. Δεν το ξέρουν, αλλά το παίρνουν. Και κατόπιν, σχεδόν όλοι παίρνουν και δεύτερο, σε άλλη γεύση. Ο Γιώργος κερνάει σφηνάκια με τη σούπα ημέρας του -γιατί φτιάχνει και τέτοια. Η συγκεκριμένη πήρε τ' όνομα "ενδογήινη" γιατί περιέχει μόνο ρίζες: σελινόριζα, πατάτα, τζίντζερ, γλυκοπατάτα, κρεμμύδι, καρότο, παντζάρι. Υπέροχη!

Στο μενού θα βρείτε και άλλες προτάσεις γκιεζλεμέ (γίνονται και μερικές διαφοροποιήσεις κατά παραγγελία), αλλά και κάποιες εκπλήξεις, σαν το μεξικάνικο ρόφημα με σοκολάτα, τζίντζερ, κανέλα και τσίλι (2€). Το τσάι, φτιαγμένο με ιδιαίτερη τεχνική σε τούρκικο σκεύος είναι κάτι ακόμα που εκφράζει την αυθεντικότητα του Food truck.

Πού θα βρεις σήμερα το Food truck; Συμβουλεύεσαι το facebook τους https://www.facebook.com/foodtruck.cooking.

Ο chef de cantine μας συστήνεται…

Το μότο του Food truck και του Γιώργου Γληνού συνοψίζεται στη φράση " Don't Let Good Things Pass You By". Οι επιλογές του το επιβεβαιώνουν…

"Ας το πάρουμε από την αρχή… Εγώ δούλευα πάντα σε δουλειές γραφείου -στέλεχος επιχειρήσεων και τέτοια. Μου άρεσε όμως πάντα το φαγητό κι ένοιωθα πολύ καλά όταν μαγείρευα, όπως και το αντίστροφο, δηλαδή όταν ένοιωθα καλά, αυτό που ήθελα να κάνω ήταν να μαγειρέψω και να περιποιηθώ κόσμο… Ήρθε η στιγμή που ένοιωσα ότι ήθελα να κάνω κάτι δικό μου και μάλιστα σε σχέση με το φαγητό, γιατί κατάλαβα ότι αυτό είναι που μου δίνει χαρά. Επειδή συγχρόνως μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια -όταν ήμουν μικρότερος έκανα όλο το γύρο της Μεσογείου με τη μοτοσυκλέτα μόνος -ένα ταξίδι στο οποίο ασυναίσθητα κατέγραφα και τη γαστρονομία. Πέρσι, μάλιστα, έκανα και το βαλκανικό κομμάτι της Μεσογείου…και ξαφνικά "κούμπωσε" η ιδέα να συνδυάσω δύο σε ένα -και την αγάπη μου για τα ταξίδια και την αγάπη μου για το φαγητό. Εντάξει, δεν είναι ακριβώς ταξίδι. Ναι μεν δεν ταξιδεύεις, αλλά έχεις την αίσθηση ότι μπορείς να δουλέψεις όπου θέλεις, δεν είσαι δεμένος μ' ένα πόστο... Το concept έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα πολύ θετικά κι έχει βοηθήσει επικοινωνιακά…Αλλά έχει και τις δυσκολίες του."

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει μια μετακινούμενη καντίνα;


Είναι ένα δίκοπο μαχαίρι να είσαι μετακινούμενος. Υπάρχουν θέματα λειτουργικά, τεχνικά (σκεφτείτε περίπου ένα μετακινούμενο εστιατόριο…), μεταφοράς πραγμάτων… Να εξασφαλίσεις ρεύμα, να βρεις τον κατάλληλο τόπο για παρκάρισμα , να σε βρουν οι πελάτες και οι προμηθευτές σου…Αλλά έχει και τη γοητεία του.


Γκιεζλεμέδες, λοιπόν… Πώς διάλεξες το συγκεκριμένο φαγητό;


Εδώ λειτούργησε και όλη μου η προηγούμενη εμπειρία με επιχειρήσεις και business plants… Ήθελα να είναι κάτι πρωτότυπο, να δέσει μ' ένα concept τελείως καινούργιο στην Ελλάδα, αλλά και που προάγει, αν θέλεις, τις προσωπικές μου αρχές για το φαγητό, του υγιεινού, του τοπικού, του κατά βάση χορτοφαγικού φαγητού. Επιπλέον, μοιάζει για ξενόφερτο αλλά είναι μια ποντιακή παράδοση -το συναντάς συχνά στη Μακεδονία- και είναι και πολύ "γνώριμο" στη γευστική παλέτα του 'Ελληνα.

Τι άλλο κάνει τη διαφορά του Food Truck...
Tα υλικά μας -κυρίως τα λαχανικά- φροντίζουμε να είναι κατά το πλείστον βιολογικά. Γενικά, το θεωρώ υποχρέωσή μας προς τον πελάτη να έχουμε το καλύτερο και επιλέγουμε με πολλή προσοχή τους προμηθευτές μας. Μόλις δοκιμάσει κάποιος τις γεύσεις μας, το καταλαβαίνει.


Το κοινό πώς σας αντιμετωπίζει; 
Το κοινό μας έχει υποδεχτεί πολύ θερμά, συχνά μας προσμένει - καμμιά φορά πριν ανοίξουμε, είναι συγκινητικό… Άλλοι μας έχουν ψάξει κι έρχονται, άλλοι μας βρίσκουν τυχαία -το φορτηγό έχει πολύ "πιασάρικη" όψη, δεν είναι συνηθισμένη καντίνα. Αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που περιμένουν να φάνε κάτι άλλο και φεύγουν! Τώρα, ήδη μας ξέρουν πολλοί, αναγνωρίζουν την καντίνα.

Και τον γκιουζλεμέ αντί για λουκάνικο, πώς τον δέχονται; 
Ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει (θυμηθείτε ότι ανοίξαμε πριν δυο μήνες μόλις). Συνήθως παραγγέλνουν επί τόπου κι άλλο, διαφορετικό. Πολλοί έχουν το αγαπημένο τους. Είναι και ελαφρύ σαν έδεσμα, κυρίως λόγω του φύλλου, αλλά και τα καλά υλικά μετράνε.… 
Ας πούμε δυο λόγια και για την καντίνα…
Τη βρήκαμε μεταχειρισμένη και τη διακοσμήσαμε εξ' ολοκλήρου από την αρχή σε στυλ ρετρό. Η καντίνα είναι πάθος, που αγγίζει τους ταξιδευτές της γεύσης! Στο εξωτερικό γίνονται συχνά Food Truck's festivals που συγκεντρώνουν χιλιάδες κόσμου, με δεκάδες καντίνες. Όνειρό μου είναι να διοργανώναμε κι εδώ ένα -ο καιρός μας βοηθάει πολύ…

Ο Γιώργος και η "κατίνα" του κάνουν το απόλυτο ζευγάρι. Φευγάτοι και σταθεροί συγχρόνως, απλοί και γνήσιοι, αυθεντικοί. Όταν τους γνωρίσεις, μπαίνεις εύκολα στον κόσμο των fans της πραγματικής καντίνας. Αλλά το πιο σημαντικό είναι αυτό που φέρνει το Food Truck για πρώτη φορά εδώ: καθαρές γεύσεις, πρώτα υλικά,  healthy διάθεση. Ο Γιώργος, βέβαια, δεν σταματάει εδώ. Ήδη σχεδιάζει τις επόμενες γεύσεις που θα πλουτίσουν την κουζίνα της καντίνας του…


Και, βέβαια, όλ' αυτά εξηγούν την παρουσία του Food Truck στο φεστιβάλ του αθηνοράματος “Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις” 8-10 Μαΐου, όπου το θέμα "φαγητό" θα παίζει στο εκλεκτό street food. Στην αυλή της Τεχνόπολης, στο Γκάζι, ο Γιώργος εκτός από τους γκεζλεμέδες του, θα μας έχει και εκπλήξεις…


Πού είναι σήμερα το Food Truck; Μάθετέ το στο https://www.facebook.com/foodtruck.cooking
τηλ. 6932333615


 

Ντίνα Γκρουμούτη dgroumouti@athinorama.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας


Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα σας ενδιαφέρει ή να μας ενημερώσετε για τις παρατηρήσεις σας στα παρακάτω στοιχεία:

210 74 50 100